Opskriftsamling

TAPAS: Perfekt til gæstemad

Får du gæster til middag, kan du spare dig selv for en hel aften i køkkenet ved at servere den spanske favorit; tapas. Men hvad er definitionen af tapas? I grove træk består tapas af en masse små retter, der deles mellem dine gæster – en hyggelig form for gæstemad.  

Tapas er også en sjov måde at prøve kræfter med noget nyt og introducere nye retter for dine gæster. Og så kan de fleste tapasretter laves på ingen tid, så du har masser af tid til at være sammen.

Vi går op i røg

Røgning har været brugt til konservering af fødevarer gennem årtusinder.

Metoden opstod, da man fandt ud af, at det saltede kød, der hang over ildstedet, holdt sig markant bedre end ellers.

Læs mere om røgning af bacon

 

Hvad tid spiser man tapas?

I Spanien spiser de tapas som et lille måltid, der skal holde sulten hen sent på eftermiddagen. Det skyldes, at de spiser aftensmad sent. I Danmark serveres tapas i de fleste tilfælde til aftensmad som en ret i sig selv.

Du kan vælge at servere hele dit tapasbord på en gang, eller du kan lade retterne komme ind løbende, så dine gæster har god tid til at nyde de små retter. Her kan I starte med de varme retter, såsom kroketter eller baconsvøbt halloumi, så du kan være hos dine gæster uden at skulle tænke på retter, der skal laves. Du kan servere tapas hele året rundt, prøv eksempelvis den mere utraditionelle juletapas.

 

Hvor meget skal man beregne pr person til tapas?

Når du skal regne ud, hvor meget hjemmelavet tapas, der skal laves pr. person, skal du tænke i portioner. 1 person spiser cirka 3 mindre portioner. Har du kun inviteret til en snack, er det nok med 3 små tallerkner pr. person. Mængden pr. mand svinger også alt efter, om du serverer kolde eller varme retter. Så snart der er kolde retter også, vil dine gæster spise mindre af de varme. På den vis er tapas også en begrænsningens kunst.

Se kolde tapasopskrifter: Rejer på spyd, ristet rugbrød med stenbidderrogn eller østers

Se varme tapasopskrifter: wrappetizers, butterdejsruller eller kartoffelfritter.

 

Bacon og tapas er det perfekte match

Bacon kan tilføre et sprødt og røget element til din tapas og passer perfekt til både salte og søde tapasretter. Tapas består ofte af både kolde og varme retter som serveres med brød, eksempelvis bacontwisters, og dyppelse, såsom pesto og tapanade med bacon eller tapasmarmelade. Bacon er også perfekt til at svøbe både kød og grønt ind i for at tilføre ekstra smag, fx auberginer, bønner eller den mere klassiske tapasret med dadler svøbt i bacon.

Se 3 sprøde tapasopskrifter: Kartofler svøbt i bacon, havtaske og flutes med brie.