Historien om Tulip Bacon
Tulips varemærke med de tre tulipaner var det første varemærke, der blev registreret i Danmark. Det var i 1909.
Læs den efterfølgende historie om Tulip Bacon lige her...
Kineserne fremstiller det, der minder om historiens første bacon. Svin har på det tidspunkt været opdrættet og slagtet i over 3000 år, men nu begynder kineserne at konservere grisens brystkød med salt.
Det lækre saltede og røgede kød fra grisens ryg skal have et navn. Og derfor udvikler ordet ’bacon’ sig, med lån fra de forskellige middelalderdialekter, hvor ryggen på engelsk hedder ’back’, på fransk hedder ’bako’ og ’bak/bakkon’ på germansk.
Det bliver populært at opdrætte grise i 1600-tallet. Saltning og røgning er kendte teknikker, og derfor bliver bacon en almindelig ingrediens i bøndernes måltider.
I Baconhovedstaden Wiltshire i England opdrættes der særlige bacongrise og verdens første industrielle baconproduktion opstår.
Danske bønder begynder at øge produktionen af grise. Det skyldes at USA og Rusland opruster på korneksporten, der ellers har været Danmarks vigtigste eksport.
Danske producenter etablerer det første andelsejede baconslagteri. Det varer ikke længe, før flere små andelsejede baconslagterier dukker op over hele landet.
Dygtige landmænd fremavler det, der kommer til at hedde Dansk Landrace. Grisen udvikles til at have ekstra ribben, og det giver et par centimeter bacon mere pr. gris.
Tulips varemærke med de tre tulipaner er det første varemærke, der bliver registreret i Danmark. Det sker i 1909. Første gang mærket bliver brugt i eksportsammenhæng er i 1912 i forbindelse med eksport til England.
Standarden for Danish Bacon udvikles. For at beskytte prædikatet ”Danish Bacon”, definerer man, hvordan flæsket skal saltes, skæres og røges, så det lever op til de høje kvalitetskrav.
De danske andelssvineslagterier organiserer baconeksport til det britiske marked.
Samme år bliver bacon-parfume skabt ved et tilfælde af den parisiske slagter John Fargginay i 1920, men opskriften gik desværre tabt, da hans forretning nedbrændte i 1924.
I 1924 introducerer Oscar Mayer skiveskåret bacon i en gennemsigtig plasticpose.
Bacon spiller en vigtig rolle i anden verdenskrig. Efter at have tilberedt bacon donerer folk det overskydende baconfedt til deres lokale slagter, som efterfølgende donerer det til krigen. Baconfedet blev brugt til mange ting. Det kunne bl.a. anvendes til at optænde materiale, da baconfedt kan være ganske eksplosivt.
Danskerne kan for første gang i historien gå på bacon-bar! Personalet er klar til servering på Horsens Dyrskue.
Her serverer man følgende:
I forbindelse med Tulips 125 års-fødselsdag, så I måske denne emballage i butikkerne. Det var et genoptryk af Tulip Bacons emballage fra 1970’erne.
International Bacondag blev grundlagt i USA og dagen fejres lørdagen inden Labour-dag. International bacondag er den dag på året, hvor baconelskere sætter sig sammen og fejrer deres kærlighed til bacon.
Retten "Bacon Explosion" opnår kultstatus på internettet. Jason Day og Aaron Chronister delte retten på deres BBQ Addicts blog i december 2008.
Den blev hurtigt et fænomen og genererede mere end 500.000 hits og 16.000 henvisninger til bloggen. Der findes nu fanklubber og opfølgende videoer med forskellige forsøg på at genskabe deres ”Bacon Explosion”.
I forbindelse med Tulips 125 års-jubilæum tager Tulip Bacon på Bacon World Tour. Se videoen for ”World touren” her.
Den ikoniske Bacon-sweater udvikles, og den får kultstatus blandet dedikerede bacon-elskere. Bacon-Sweateren bliver en kæmpe succes, og i en sådan grad, at der hvert år til jul designes og udgives en årgangs-bacon-sweater.