Historien om Tulip Bacon

Tulips varemærke med de tre tulipaner var det første varemærke, der blev registreret i Danmark. Det var i 1909.

Læs den efterfølgende historie om Tulip Bacon lige her...

image description 1500 før vor tidsregning

Kineserne opfinder Bacon!

Kineserne fremstiller det, der minder om historiens første bacon. Svin har på det tidspunkt været opdrættet og slagtet i over 3000 år, men nu begynder kineserne at konservere grisens brystkød med salt.

image description Ca. 1000-1100

Ordet Bacon tager form

Det lækre saltede og røgede kød fra grisens ryg skal have et navn. Og derfor udvikler ordet ’bacon’ sig, med lån fra de forskellige middelalderdialekter, hvor ryggen på engelsk hedder ’back’, på fransk hedder ’bako’ og ’bak/bakkon’ på germansk.

image description Ca. 1600

Bacon bliver en del af bøndernes måltider

Det bliver populært at opdrætte grise i 1600-tallet. Saltning og røgning er kendte teknikker, og derfor bliver bacon en almindelig ingrediens i bøndernes måltider.

image description Ca. 1770

Baconproduktionen industrialiseres

I Baconhovedstaden Wiltshire i England opdrættes der særlige bacongrise og verdens første industrielle baconproduktion opstår.

image description 1800-tallet

Danske bønder øger produktionen

Danske bønder begynder at øge produktionen af grise. Det skyldes at USA og Rusland opruster på korneksporten, der ellers har været Danmarks vigtigste eksport.

image description 1887

Det første andelsejede baconslagteri

Danske producenter etablerer det første andelsejede baconslagteri. Det varer ikke længe, før flere små andelsejede baconslagterier dukker op over hele landet.

image description Ca. 1900

De bedste BACON grise

Dygtige landmænd fremavler det, der kommer til at hedde Dansk Landrace. Grisen udvikles til at have ekstra ribben, og det giver et par centimeter bacon mere pr. gris.

image description 1909

Danmarks første varemærke

Tulips varemærke med de tre tulipaner er det første varemærke, der bliver registreret i Danmark. Det sker i 1909. Første gang mærket bliver brugt i eksportsammenhæng er i 1912 i forbindelse med eksport til England.

image description 1912

Danish Bacon udvikles

Standarden for Danish Bacon udvikles. For at beskytte prædikatet ”Danish Bacon”, definerer man, hvordan flæsket skal saltes, skæres og røges, så det lever op til de høje kvalitetskrav.

image description 1920

Bacon-parfume skabes ved et tilfælde

De danske andelssvineslagterier organiserer baconeksport til det britiske marked.

Samme år bliver bacon-parfume skabt ved et tilfælde af den parisiske slagter John Fargginay i 1920, men opskriften gik desværre tabt, da hans forretning nedbrændte i 1924.

image description 1924

Den første pakke bacon i skiver

I 1924 introducerer Oscar Mayer skiveskåret bacon i en gennemsigtig plasticpose.

image description 1939

Bacon under 2. verdenskrig

Bacon spiller en vigtig rolle i anden verdenskrig. Efter at have tilberedt bacon donerer folk det overskydende baconfedt til deres lokale slagter, som efterfølgende donerer det til krigen. Baconfedet blev brugt til mange ting. Det kunne bl.a. anvendes til at optænde materiale, da baconfedt kan være ganske eksplosivt.

image description 1962

Danskerne på Bacon-bar

Danskerne kan for første gang i historien gå på bacon-bar! Personalet er klar til servering på Horsens Dyrskue.

Her serverer man følgende:

  • Brændende kærlighed 3 kr.
  • Amerikansk kartoffelsalat 3 kr.
  • Pølser i baconsvøb 3 kr.
  • Bacon og røræg 2,50 kr.
image description 1970

Tulip Bacons emballage fra 1970'erne

I forbindelse med Tulips 125 års-fødselsdag, så I måske denne emballage i butikkerne. Det var et genoptryk af Tulip Bacons emballage fra 1970’erne.

image description 2004

International Bacondag

International Bacondag blev grundlagt i USA og dagen fejres lørdagen inden Labour-dag.   International bacondag er den dag på året, hvor baconelskere sætter sig sammen og fejrer deres kærlighed til bacon.

image description 2008

En bacon-klassiker ser dagens lys

Retten "Bacon Explosion" opnår kultstatus på internettet. Jason Day og Aaron Chronister delte retten på deres BBQ Addicts blog i december 2008.
Den blev hurtigt et fænomen og genererede mere end 500.000 hits og 16.000 henvisninger til bloggen. Der findes nu fanklubber og opfølgende videoer med forskellige forsøg på at genskabe deres ”Bacon Explosion”.

image description 2012

Tulip fejrer 125 års-jubilæum

I forbindelse med Tulips 125 års-jubilæum tager Tulip Bacon på Bacon World Tour. Se videoen for ”World touren” her.

 

image description 2017

Bacon-sweateren bliver et årligt kult-fænomen

Den ikoniske Bacon-sweater udvikles, og den får kultstatus blandet dedikerede bacon-elskere. Bacon-Sweateren bliver en kæmpe succes, og i en sådan grad, at der hvert år til jul designes og udgives en årgangs-bacon-sweater.

Vil du vide mere om bacon?

Find bacon inspiration her