Uhyggelige opskrifter til Halloween

Halloween er efterhånden blevet ret populært herhjemme. Det kan vi godt forstå, da der er sjove traditioner for hele familien. Højtiden byder blandt andet på Halloween græskar udskæringer, uhyggelige udklædninger og lækre retter med græskar, der er med til at sprede en ægte Halloween-stemning i hjemmet.

Vi har samlet en række skræmmende gode og nemme opskrifter, der samler hele familien om bordet til en hyggelig Halloween aften. Vi har blandt andet den baconsvøbte mumie, fyldte peberfrugter der ligner et lille græskar og en cremet græskarsuppe – selvfølgelig serveret i et græskar. Hvad vælger du at lave?

GRÆSKARUDSKÆRING

Skal du også skære Halloween Græskar ud i år, så den kan pynte på dørtrinnet og byde dine gæster velkommen? Om du er mest til uhyggelige græskar eller sjove græskar, kommer vi her med en guide til hvordan, du kan skære græskar ud samt tips og tricks. 

Græskar udskæringer er både en sjov aktivitet, du kan lave sammen med hele familien eller hygge dig med selv. Græskar ideer er der mange af, da du kan lave mange forskellige slags udskæringer fx med tekst som ”I love bacon” eller et landskab med søde, små grise. Du kan også lave de populære græskar ansigter eller græskar hoveder, som enten kan se skræmmende eller søde ud – det er helt op til dig.  

Dette skal du bruge, når du skal skære et græskar ud:  

 • - 1 x græskar 
 • - En skabelon (printet eller tegnet i frihånd) 
 • - Husholdningsfilm 
 • - Tegnestifter 
 • - Sprittusch 
 • - Større køkkenkniv 
 • - Skarpe mindre kniv(e), fx urtekniv eller skalpeller  
 • - Grydeske og spiseske  
 • - Spand eller stor skål 
Det skal du bruge til Halloween udskæring

Sådan skærer du græskar ud step by step:

 1.  Find et pænt, ensartet græskar uden for mange skrammer på overfladen og gerne med en grøn top.
 2. Tegn eller find et pænt motiv, hvor der nogle steder er mulighed for at skære hele vejen igennem og andre steder kun fjerne den ydre skræl. Husk, hvis der skal være et levende lys i, er det afgørende, at der skæres hele vejen igennem i stort nok omfang til at lyset kan få ilt, og varmen kan komme væk.
 3. Læg husholdningsfilm ovenpå skabelonen og tegn skabelonen over på husholdningsfilmen.
 4. Læg filmen over på græskarret og fæstne det med tegnestifter.
Udskæring af græskar
 1. Skær stille og roligt skabelonen over på græskarret – ikke for dybt. Bare lige så motivet er tydeligt i overfladen.
 2. Herefter skal du fjerne husholdningsfilmen og lave et hul i toppen på græskarret.
 3. Begynd nu at udhule græskarret. Tag rigeligt ud, da det er godt med tynde ”vægge”.
 4. Nu kan du skære dit græskar med ud fra det motiv, du har på græskarret – nogle steder skal du skære helt igennem og andre steder kun fjerne skrællen. Med disse tynde ”vægge” vil lyset skinne fint igennem, og det skaber et flot spil.
Tip: Når du er færdig, så smør græskarret ind i Atamon. Det giver græskarret en bedre holdbarhed.
 1. Når du er færdig, kan du stille det forskellige steder i dit hjem og måske ude på dit dørtrin, så dine gæster kan se dit fine mesterværk.
I Love Bacon Græskar

Hvor stammer halloween fra?

Traditionen kom formentlig til USA med efterkommere af de hedenske keltere. Dagen var dengang en slags nytårsmarkering ifølge keltisk folketro.

En overgangsfest mellem sommer og vinter, hvor man bød velkommen til vinter og sagde farvel til sommeren. Når sommeren gik i vinterdvale, fortjente sommeren en tak med ønske om en frugtbar tilbagevenden.

Det var også en aften, hvor man mindedes afdøde venner og slægtninge.

Halloween i dag

Halloween er i dag mest kendt for at være en amerikansk tradition, der kom til Danmark i 1990’erne, men vi fejrede faktisk allerede allehelgensaften - som er det danske navn, længe før skikken fandt vej over Atlanterhavet.

I Danmark er noget af uhyggen veget for god, dansk hygge. Familien samles om at udskære græskar og holde fester med uhyggelige kostumer. Børn og voksne giver den fuld gas klædt ud som spøgelser, hekse, dæmoner, zombier og andre væsner.

Dog er traditionen med trick or treat (slik og/eller ballade) endnu ikke blevet så stor i Danmark som i USA. En af de uskrevne regler er, at man kun ringer på de huse, som er udsmykket med halloween pynt.