Røgning af bacon

Tulip Bacon er røget over bøgeflis efter stolte traditioner forfinet gennem 100 år. Dermed sikres den unikke smag, som vores bacon i dag er verdensberømt for. 

Røgning for smagens skyld

I dag røger man bacon for smagens skyld. Smagen afhænger af længden af røgningen, og af hvilke træsorter, der bruges til at skabe røgen. Bøgeflis giver en delikat røgsmag, men andre træsorter kan også bruges. Der findes flere forskellige røgemetoder, men røgmetoder industrielt er der i dag 3 metoder, som benyttes:
1. Kold røgning
2. Varm røgning
3. Påsprøjtning af røgaroma

 

Tulip Bacon er røget over bøgeflis

Tulip Bacon er nænsomt røget over bøgeflis i hele tre omgange efter stolte traditioner forfinet gennem 100 år.

Efter hver røgning tørres baconen for at få røgsmagen til at sætte sig. Hver uge bruger vi over 800 kg bøgeflis til at røge Tulip Bacon. Selvom det er store mængder, går vi stadig op i de små detaljer i alle dele af produktionen. Derved sikres den unikke smag, som Tulip Bacon idag er verdensberømt for.

Mere information om røgning

Træsorter til røgning

Til kold og varm rygning anvendes der i 99% af tilfældene bøgeflis. Der er dog ikke noget i vejen for at bruge andre træsorter så som hickory, elm, æble, etc.

Kravet til det industrielle træflis er, at det skal være ensartet og dampbehandlet. Flis skal have ensartet størrelse og tørhed for at kunne bruges i de moderne røggeneratorer.

 

Tilsætning af enebær og krydderurter

I røgningen er der mulighed for at tilsætte enebær og krydderurter. F.eks. kan man ”smide” disse urter direkte på gulvet af ovnen. Der sælges også forskellige slags flis og urter til private, som kan kan smides direkte på kulgrillen.

Røgmetoder

Røgmetoden til kold- og varmrøgning er den samme; nemlig kontrolleret afbrænding af træflis, uden at der går egentlig ild i disse. Koldrøgning kommer normalt ikke over 26-27 grader, hvorimod varmrøgning kan komme op til 70 grader. Når der varmrøges, er der tale om en tør varme, for at baconen ikke skal få et kogt udseende. Der er altså forskel på, om der røges ved høj fugtighed eller ved lav fugtighed. Spiseklare produkter vil ofte blive røget ved højere fugtighed for derved at få produktet gennemvarmet.

 

Røgaroma versus rigtig røg

Påsprøjtning af røgaroma sker ved hjælp af et forstøversystem, hvor røgaromaen forstøves ind i et kammer med produktet i. Herved sætter røgaromaen sig på overfladen af produktet og giver smag og farve. Smagen af røgaroma er anderledes end smagen af rigtig røg.

 

VARMRØGNING AF TULIP BACON

Til Tulip Bacon anvender vi varmrøgning. Tulip Bacon røges over bøgeflis, som afbrændes i en røggenerator, hvorfra røgen ledes ind i røgovnen. I ovnen kontrolleres lufttemperatur og fugtighed, og umiddelbart efter røgning afkøles baconet. Den samlede røgeproces forløber over flere trin, hvor der henholdsvis tørres og røges. Røgningen giver baconet den flotte farve, duft og smag.

Bacon igennem tiden

Vidste du, at Tulip var det første varemærke registreret i Danmark? Eller at der i 2009 blev udviklet et vækkeur, der vækker dig med duften af bacon fremfor lyd? Her kan du læse meget mere om Tulip Bacons historie, lige fra den første pakke skiveskåret bacon, frem til i dag. God fornøjelse!