Familiens ambitionsniveau går ud over aftensmaden

At samles med sin familie, se hinanden i øjnene og snakke om, hvordan vi hver især har det er helt essentielt for vores trivsel. Derfor er det ikke så mærkeligt, at mange danske familier ville ønske, de oftere var samlet omkring aftensmåltidet.

For selv om vi betragter det som et naturligt samlingspunkt, så skaber vores høje ambitioner for skole, arbejde og fritidsaktiviteter en svingdørseffekt, som betyder, at vi ikke lige når at sidde ned og spise alle sammen på én gang. Men det går udover familiens trivsel. 

Færre familier spiser sammen

Fra hektiske morgener og lange dage på skolen og arbejdet til træning, spejder, dans og aftenskole… Familiens kalender bliver hurtigt fyldt op, og tit er det kun aftensmåltidet, vi har tilbage som anledning til at sidde ned, se hinanden i øjnene og snakke om dagen, der gik. 85% af danske familier anser aftensmåltidet som familiens samlingspunkt - men hver tredje danske familie spiser ikke aftensmad sammen. Det viser en undersøgelse, vi har foretaget blandt 1000 danske børnefamilier. 

“Ser man individuelt på dagens måltider, er morgenmaden oftest splittet til atomer. Frokosten spiser man oftest på arbejdspladsen eller i skolen, hvor pauserne ikke er ret lange. Derfor er der kommet ekstra fokus på aftensmåltidet, som er den eneste åbning for et måltidsfællesskab”, fortæller livstilsekspert, Anne Glad.

Ser man individuelt på dagens måltider, er morgenmaden oftest splittet til atomer. Alle spiser hver sin morgenmad med hver sin strategi, og ofte foregår morgenmaden i raketfart. 

– Anne Glad, Livsstilsekspert

Et fælles måltid skaber trivsel

Vores undersøgelse viser også, at samværet med familien er vigtigere for de adspurgte end at blive mæt. Men på trods af de gode intentioner, er der altså mange familier, der ikke spiser sammen så ofte, som de gerne ville. Og det kan gå ud over familiens trivsel.

Ulla Dyrløv, som er psykolog og foredragsholder, fortæller: “Hvis familier ikke tager sig tid til blandt andet at spise sammen, kan der ske det, at man ikke får talt sammen som familie. Det er vigtigt med rutiner og hyggelige stunder for familiens trivsel, selv om vi alle er travle. 

Aftensmåltidet er altså med til at etablere en ramme for vores nære relationer - noget, der er helt essentielt for vores trivsel både som familier og som individer. Desværre viser vores undersøgelse også, at i hver syvende familie har børnene spist alene på en hverdagsaften. “De lidt ældre unge kan hurtigt blive ensomme og triste, hvor man ikke får snakket og skabt hyggelige stunder. Man skal vide, som forældre, at der er flere emner, man bør tale med sit barn om - for ellers er der ingen andre, der gør det”, siger Ulla Dyrløv. 

85%

af danskerne anser aftensmåltidet som
et samlingspunkt for familien

Hver tredje

danske familie spiser på daglig basis ikke
aftensmåltidet sammen

I hver syvende

familie spiser børnene aftensmad alene
på en tilfældigt adspurgt hverdag

Meget mere end mad

I mere end 100 år har vi været med ved spisebordet hos danske familier, og hvis der er én ting, vi har lært, er det, at måltider handler om meget mere end mad. For at skabe medvind for fællesspisningen og den gode samtale satte vi os for at opfordre familier, kærestepar og venner til at samles og #EnjoyTogether.

Læs mere om missionen