Borsjtjmed bacon

Borsjtjmed bacon

Ingredients, 4 persons

KØD
  • 1 Løg
  • 500 g Oksekød, tværreb (tykkam uden ben)
  • Salt
  • Vand
  • 2 Laurbærblade
  • 10 Peberkorn
  • 1 bdt. Persille
BACON, LØG & RØDBEDER
  • 1 Løg
  • 400 g Rødbeder
  • 100 g Bacon i tern
  • 1 tsk. Olie
  • 10 g Mel
  • 2 spsk. Koncentreret tomatpuré
  • 1 spsk. Lagereddike
  • Evt. lidt vand
GRØNTSAGER
  • 200 g Gulerødder
  • 50 g Knoldselleri
  • 200 g Hvidkål
  • Salt
  • Friskkværnet peber
PYNT
  • Cremefraiche

Borsjtj er af russisk og ukrainsk oprindelse fra dyrkningen af rødbeder i det 14. århundrede. Borsjtj kom til Tyrkiet med Den Hvide Hærs flugt fra Rusland til Konstantinopel i den russiske borgerkrig. Sidenhen kom borsjtj til Nordamerika og England med indvandrere fra Østeuropa. Borsjtj kan spises både varm og kold. Borsjtj er baseret på rødbeder og findes i adskillige variationer.


Procedure

KØD:
Pil og skær 1 løg i kvarte.
Dæk kødet med vand i en stor gryde og bring det langsomt i kog.
Tilsæt salt, når kødet er skummet, og skum det igen.
Tilsæt laurbærblade, peberkorn og løget i kvarte og en dusk persille.
Kog ved svag varme til kødet er mørt (ca. 1 1/2 - 2 timer).

Si suppen og gem den. Skær kødet i tern.

BACON, LØG & RØDBEDER:
Pil og hak 1 løg.
Vask, skræl og skær rødbeder i tynde strimler.

Steg bacontern i olie i en gryde, tilsæt hakket løg og rødbedestrimler efterhånden som fedtet smelter fra baconen.
Drys melet over og rør det sammen.
Tilsæt tomatpuré og lagereddike. Tilsæt eventuelt lidt vand, hvis blandingen bliver for tyk.

GRØNTSAGER:
Vask gulerødder og riv dem groft. 
Skræl selleri og skær i tern. Skyl og snit hvidkål i tynde strimler.

Kom grøntsagerne i den sigtede suppe og kog til grøntsagerne næsten er møre.
Tilsæt bacon-rødbedeblandingen.
Varm kødet med.
Smag til med salt og friskkværnet peber.

SERVERING:
Kom borsjtj i en skål og server med cremefraiche.

Produkter